Felsőörs, Veszprém megyében a Balatonalmádi járásban fekszik. Veszprémtől 10 km-re, Balatonalmáditól 5 km-re Alsóörstől 3 km-re.

Története:

 A középkorban  a Balaton mellett feküdt az Örs nevű királyi föld, amely már a 13. században három részre vált – a mai Alsóörsre, Felsőörsre és Lovasra. Felsőörs „felső” jelzője helyett a középkorban gyakran olvassuk a „kővágó”, ritkábban a „vágó” jelzőt, mert határában malom- és más kövek készítésére alkalmas kőanyagot fejtettek. Ennek a jelentőségére utal, hogy a 13. század végén „kőhordóút” nevet említenek okleveleink.

A Malom völgy sziklás oldala fölött épült az Örs nemzetség palotája a XII. század elején.  melynek helyét „Miske palotája” néven a helyi lakosság ma is ismeri

Legrégebbi birtokosai az Örsi-, későbbi nevükön a Batthyány és a Fajszi Ányos családok tagjai. A falu birtokosa volt a prépostság, de jelentékeny részét birtokolta a veszprémi káptalan is – egészen a jobbágyfelszabadításig – de birtokaik voltak az Ányos, a Babocsai, a Tallián és más kisebb nemes családoknak is

 A falut körülövező domboldalak minőségi szőlőt érlelnek: olaszrizling, szürkebarát, rizlingszilvánit.

Felsőörs népessége folyamatosan növekedett és növekszik, melyben nagy a szerepe Veszprém közelségének.

Geológiája: A község határában a Forrás-hegy lejtőjének egykori kőnyerő helye nemzetközi jelentőségű földtani, őslénytani, rétegtani érdekességeket tartalmaz. A triász tenger üledékeinek és a Föld tűzhányó működésének több száz millió éves megkövült világával találkozhatunk sétánk alkalmával.

Bővizű források táplálják a Malomvölgy Séd patakját, amely malmokat működtetett ,A Malomvölgyi tanösvényen, kellemes sétánk során megismerkedhetünk a táj jellegzetes növényvilágával.:

 Nevezetességeink:

Falunk neves szülöttje Pápay Sámuel, író, nyelvész, tanár, uradalmi ügyész 1770 március 8-én született .Meghalt 1827, május 31-én Pápán, ahol az alsóvárosi temetőben található sírhelye.

Látnivalók:

  • – A Felsőörsi prépostsági templom
  • – Prépostság épülete
  • – Forrás-hegyi  geológiai bemutatóhely
  • – Református templom
  • – Malomvölgyi Tanösvény
  • – Lovasi Őskori festékbánya régészeti lelőhely, mely dűlőúton megközelíthető