Felsőörsi hímzőkör bemutatása

Zsolt/ október 29, 2022/ 0 hozzászólás

Történetük még 2014-re nyúlik vissza, amikor is Farkasné Petrikowszky Marianna  Szövő népi iparművész, a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület elnöke  felhívta Tislér Anikó figyelmét, arra hogy hamarosan indul egy kézműves program az „Újra öltünk és  örökítünk” címen.

2015-ben a program befejezése után a csoport úgy döntött, hogy folytatja a hímzést. Munkájuk között megtalálható a Balaton felvidéki  szabadkézi rajzolású motívumok és keresztszemes hímzés, valamint   Erdélyi szász gyapjúhímzés , továbbá zoboralji  keresztszemes és vagdalásos minták.

 Munkáik rendszeresen látható volt Országos kiállításokon úgy mint Mezőkövesden a Kisjankó Bori, és a Százrózsás Hímzőpályázaton, a Békéscsabai Textilkonferencia, valamint A Magyar Kézművességért Alapítvány ( AMKA) által  szervezett „nyári” és adventi kiállításain.  Kézimunkáikból több alkalommal volt kiállítás helyben, továbbá Pogrányban, Márkon,  Herenden, Dudaron , Gyulafirátóton, Veszprémben a Rózsa úti Általános Iskolában, Tótvázsonyban.

 A Csoóri Fesztiválon 2022-ben Pápán valamint július 1-8 ig a a Megyeházán volt látható z Országos Honismereti Akadémia rendezvényén.

 Erre az alkalomra hímző műhelyünk készítette a

Öt év megfeszített munkával elérték, hogy a csoport 2019.évben, hímző foglalkozási ágban„ Népi Tárgyalkotó Iparművész Szervezet” címet megkapta a Hagyományok Háza, minősítése alapján.

 Ez a legmagasabb elismerés egy hímző csoport részére.

A Hagyományok Háza öt évente szervez kiállítást „ Élő Népművészet” címen, ahol  a  zsűrizett munkákból  válogatnak. A közép-dunántúli régióban  Székesfehérvárot 2020-ban – a  hímző műhely 55 db alkotásával vett részt és „Alkotói Díj”-ban részesült.

 Ezek közül még további válogatás alapján 15 hímzésük az országos kiállításon a Hagyományok Házában is látható volt.

A helyi értéktárba 2020 évben bekerültek a munkák.

A „Felsőörsi fehér hímzést” dolgozzák fel a mai kor követelményeinek megfelelően Vargáné Németh Erzsébet nagyanyjának hagyatékából. Erzsi által tervezett munkák a Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat és kiállításra Mezőkövesdre lettek elküldve.

Tagok: Kurekné Zengő Klára

            Németh Ferencné

            Polczer  Józsefné

            Simonné  Füleki Judit

            Szalai Jánosné

            Tisér Anikó

            Vargáné Németh Erzsébet

A kiállítás anyaga a „Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért 2022. Békés megyei hímzés online szakkör anyagából.

Kötény, zsebkendő, kézi madeira hímzésű  fehér blúz, mappa borító, monogramos zsebkendő, gyapjúhímzéses keresztszemes ökozsák, tálca kendó, szűcs hímzéses szalvéta, tarisznya, párna.

 És  még.

Felsőörsi fehér hímzéses kötény, zsebkendő, komód takaró, asztal közép,

Balaton felvidéki motívumú keresztszemes asztal terítő, futó, asztalközép,

_ S.Lackovits Emőke- Egervári Márta Hímzések kötete:

 Sz.F 79, és a 53.11.49 mintaelemek felhasználása.

Új hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*
*




Enter Captcha Here :